Hoeveel lumen moet mijn zaklamp hebben?

Veel mensen vragen ons hoeveel lumen hun nieuwe zaklamp het beste kan hebben. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden gaan we eerst eens kijken waar de term lumen eigenlijk voor staat.

Wat is lumen?

Lumen is de meeteenheid voor de hoeveelheid licht die rondom een lichtbron straalt. Bij zaklampen hebben we het dus over de hoeveelheid licht rondom de led lamp. Maar let op. Dit is de hoeveelheid licht zonder de lens of de reflector. Vergelijk het met de hoeveelheid licht direct rondom een peertje van een lamp in huis.

Meer lumen is dus feller?

In theorie is meer lumen dus feller dan minder lumen. Maar, je wilt eigenlijk weten hoe fel en hoe ver je zaklamp kan schijnen. Dan moeten we niet alleen kijken naar de hoeveelheid lumen, maar ook naar de kwaliteit en het formaat van de reflector en de lens.

Een zaklamp met een betere en grotere reflector kan dus met minder lumen verder schijnen dan een zaklamp met minder goede reflector of kleinere reflector maar met meer lumen.

Voorbeeld: Een lampje met een reflector van 2.5 cm en 1000 lumen, zal waarschijnlijk minder ver schijnen dan een zaklamp met een reflector van 8 centimeter en 500 lumen. Omdat hij verder schijnt, heb je ook de beleving dat hij feller is. De lichtbundel is namelijk krachtiger. Om het je makkelijk te maken hebben we een overzicht met de 10 felste zaklampen voor je gemaakt.

Minder lumen, groot bereik

Ideaal gezien ga je dus een middenweg zoeken tussen de hoeveelheid lumen en het bereik van je zaklamp. Daarbij rekening houdend met het formaat. Minder lumen, maar toch een groot bereik zorgt er ook voor dat je accu of batterij langer meegaat.

Minder lumen kan soms beter zijn

Als je op korte afstand met je zaklamp werkt, zijn heel veel lumen helemaal niet handig. Denk bijvoorbeeld aan een inspectielamp. Met heel veel lumen zou je jezelf alleen maar verblinden. Egaal licht en kleurecht licht is dan veel belangrijker dan zo veel mogelijk licht.