Zijn sommige zaklampen verboden?

Veel mensen stellen ons de vraag of sommige zaklampen verboden zijn. We kunnen hier kort over zijn. Nee, normaal gezien is een zaklamp nooit verboden. Het maakt niet uit hoe lang of fel hij is. Ook de strobe (felle knipperstand) is niet verboden. Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Mag je een zaklamp altijd bij je hebben?

In principe mag je altijd een zaklamp bij je hebben. Een formaat tot 30 centimeter vormt in de praktijk eigen nooit een probleem omdat dit formaat niet snel als slagwapen zal worden gezien. Uiteraard is het niet handig om een zaklamp mee te nemen naar een demonstratie, voetbalwedstrijd, evenementen etc. Dit kan niet toegestaan zijn volgens een APV of huisregels.

TIP: Neem eens een kijkje met ons assortiment compacte EDC (Every Day Carry) zaklampen die je altijd bij je kunt dragen.

Hoe zit het dan met die militaire zaklamp die binnenkort verboden wordt?

Ja dat is inderdaad een mooi verhaal. Met de nadruk op verhaal. Enige tijds geleden werd er veel geadverteerd met de militaire zaklamp die binnenkort verboden wordt. Verkoop praat. In de meeste gevallen betrof het geen militaire zaklamp. Daarnaast is er geen sprake van een verbod op zaklampen.

Met een grote zaklamp over straat

Ben je in het donker aan het werk, je hond aan het uitlaten, aan het wandelen, dan zal het in principe geen probleem zijn om met een grote zaklamp over straat te gaan. Standaard rondrijden met een grote zaklamp in het portier van je auto is minder slim. Het hangt allemaal van de context af. Met een honkbal knuppel in de kofferbak van/naar een sportvereniging rijden zal nooit een probleem zijn. ‘s Nachts aangehouden worden met een onverpakte knuppel in de auto vermoedelijk wel. Een zaklamp onder de 30 centimeter zal niet snel aangezien worden als potentieel slagwapen maar de wet specificeert dit niet.

Gebruik als wapen

In de wet staat dat bepaalde voorwerpen die niet verboden zijn aangemerkt kunnen worden als wapen. Bijvoorbeeld als je ze als wapen zou gebruiken. Een honkbal knuppel is bijvoorbeeld niet verboden. Zo is het ook met een zaklamp. Hij is niet verboden, maar zou je hem als wapen gebruiken, dan kun je in de problemen komen. Ook in geval van zelfverdediging zal je aan moeten tonen dat het gebruikte geweld proportioneel was in het kader van noodweer.